Profile 2022 la anvelope de iarna

Fiecare posesor al unui autoturism știe că o mașină înseamnă multe investiții, dar aceste investiţii se fac tocmai pentru că ai nevoie să-ți iei toate măsurile de siguranță pentru a preveni situațiile neplăcute. 

Printre investițiile foarte importante se numără și anvelopele pe care trebuie să le înlocuiești la fiecare schimbare de sezon.

 

Cauciucurile se schimbă de doua ori pe an:

  • o dată primăvara după ce se topește de tot zăpada și temperaturile cresc,
  • o dată toamna, de regulă în luna noiembrie, când temperaturile scad constant sub 7 grade Celsius.

 

Asta se face pentru că fiecare dintre aceste tipuri de anvelope are proprietăți specifice condițiilor de mediu.

Pe de altă parte, obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci mai mult de condiţiile meteorologice.

 

Însă, pentru că se apropie iarna, în continuare vom discuta despre câteva profile 2022 la anvelope de iarnă și te vom ajuta cu o serie de recomandări de anvelope din gama medie de preț.

 

Ce caracteristici trebuie să aibă anvelopele de iarnă

Schimbarea anvelopelor nu este doar un moft, ci este și obligatorie prin lege. În cazul în care nu ai mașina dotată corespunzător, agenții de poliție pot aplica amenzi consistente sau chiar pot reține certificatul de înmatriculare.

 

Cauciucurile adecvate pentru toamnă şi iarnă au inscripțiile M și S (mud și snow). Mai există un însemn special, sub forma unui munte cu un fulg de zăpadă, acesta arată că anvelopele îți permit să parcurgi și drumuri acoperite cu un strat gros de zăpadă.

 

Însă dincolo de lege, prioritară este siguranța. Anvelopele de proastă calitate nu sunt eficiente așa cum ți-ai dori, așa că ceea ce ar părea o economie la început, poate duce la mai multe costuri pe viitor.

 

Înainte de a alege anvelopele pentru mașina ta, ține cont de aceste caracteristici foarte importante:

 

  1. Materialul

Dacă te întrebi de ce se schimbă cauciucurile iarna, trebuie să știi că acestea au o compoziție diferită față de cele de vară. Sunt construite dintr-un material special, care nu-și pierde elasticitatea dacă temperaturile scad mult sub zero grade Celsius.

 

Așadar, anvelopele de iarnă trebuie să fie durabile, rezistente la uzură și la șocuri. Tocmai pentru că reprezintă o investiție considerabilă, trebuie să-ți ofere siguranța că le vei folosi o perioadă îndelungată și chiar și la drumuri foarte lungi.

 

  1. Dispunerea șanțurilor radiale şi adâncimea căilor de rulare

În cazul anvelopelor de iarnă, aceste șanțuri radiale sau canale de evacuare a apei sunt proiectate special pentru a asigura o aderență maximă pe drumurile alunecoase. Acestea trebuie să realizeze un contact cât mai strâns cu carosabilul, indiferent de condiția lui, adică indiferent dacă este uscat, umed, ori acoperit de polei sau de zăpadă.

În general, nu ar trebui să aibă o adâncime mai mică de 3 mm.

 

  1. Performanțele la acvaplanare și manevrabilitate

Tot direct legat de aderența la carosabil sunt și acvaplanarea și manevrabilitatea.

La viteze mari pe un carosabil ud există riscul ca anvelopele să înceapă să plutească, cu tot cu autoturism și pasageri. Acest lucru e periculos pentru că atunci nici virarea și nici frânarea nu mai sunt posibile. Așadar, dacă ai un stil de șofat mai sportiv chiar și iarna, ar trebui să alegi anvelope cu o bună manevrabilitate, stabilitate la viraje și care asigură distanțele cele mai scurte de frânare.

 

  1. Distanța de frânare și indicele de aderență

Traficul este mereu imprevizibil și oricât de prudent ai conduce, mereu pot exista factori care să te facă să pui o frână bruscă. În condiții de zăpadă, polei sau de carosabil înghețat, este important să poți efectua o frânare eficientă chiar și pe distanțe scurte.

 

Multe modele cunoscute de anvelope de iarnă sunt supuse unor teste de specialitate precum:

  • frânarea pe pista udă de la o viteză de 80 de km/h
  • frânarea pe zăpadă, de la o viteză de 50 km/h
  • frânarea de urgență pe ud de la 80 km/h

 

Anvelopele care au clasa A de aderență pe ud sunt cele mai sigure. Între două clase consecutive de aderență există o diferență de frânare de 3 metri. Așadar, între clasele A (cea mai buna) și G (cea mai proastă) diferența de frânare pe un carosabil ud este de 18 metri.

 

  1. Echilibru între față și spate și direcția eficientă

Este important să alegi un set de anvelope de iarnă ce oferă un echilibru bun și o bună aderență pe puntea din față, la toate unghiurile de direcție.

 

  1. Tracțiunea pe zăpadă

Anvelopele de iarnă prezintă blocuri late ale benzii de rulare şi tăieturi suplimentare în banda de rulare. Acestea oferă anvelopei aderenţa suplimentară necesară pentru a se adapta la drumurile de iarnă, la dealuri şi la curbe strânse, precum şi capacitatea de a se debarasa de zăpada acumulată.

 

  1. Nivelul de zgomot

Nivelul de zgomot se calculează în decibeli și se referă la zgomotul exterior și nu la cel din interiorul mașinii. Anvelopele care au sub 68 dB sunt silențioase, cele care produc între 68 și 71 dB au un nivel mediu de zgomot, iar anvelopele cu mai mult de 71 dB sunt catalogate drept zgomotoase.

 

  1. Dimensiunile corecte ale anvelopei

În general, trebuie să fie cele indicate de producător și le găsești în cartea tehnică a automobilului.

Dimensiunile sunt exprimate în cifre şi litere. Acestea indică diametrul, înălțimea și lățimea cauciucului, dar și modul de construcție.

 

  1.  Indicele de viteză și de greutate

Îți arată viteza maximă la care poate fi condus un automobil dotat cu anvelope de iarnă, precum și greutatea maximă suportată de fiecare roată;

 

  1. Indicele consumului de combustibil

La finalul iernii parcă nu ai vrea să ai o gaură prea mare în buget. Consumul este notat printr-o literă, de la A la G, unde A este cel mai eficient, iar G cel mai puțin eficient;

 

Ca în fiecare an, și în 2021 s-au realizat o serie de teste privind performanțele anvelopelor de iarnă.

 

 

Cele mai bune anvelope de iarna la gama de buget

 

Ce alegi dacă ai la dispoziție un buget mediu

 

Pe piață vei găsi zeci de oferte de modele și costuri, iar datorită magazinelor online îți este mai ușor să păstrezi o evidență sau să faci comparații. Atenție, însă una este să cauți cel mai bun preț și alta este să cauți cel mai ieftin produs.

Unul dintre cei mai importanți indicatori ai unui produs de calitate este prețul, chiar dacă mai există și excepții.

Pentru ca alegerile tale să nu-ți afecteze siguranța, te poți orienta către anvelopele din categoria medie de preț.

 

Pe piață există cauciucuri de la câteva branduri de renume, a căror calitate este garantată şi testată (indiferent de model) și sunt situate în clasa de mijloc ca prețuri. Printre numele celebre se numără: Barum, Bf Goodrich, Falken, Firestone, Fulda, General Tire, Hankook, Kleber, Kumho, Nexen, Sava, Semperit, Toyo, Vredestein.

 

 

Nu uita, oferta producătorilor în materie de anvelope de iarnă este una extrem de bogată, mai ales în ceea ce privește prețul și caracteristicile speciale ale cauciucurilor. Pentru a face o achiziție corectă, orientează-te atât după preț, cât și după performanțele cauciucurilor.

Product added to wishlist
Anvelopa adaugat la lista de comparatie.