Ce aleg între anvelope all season si anvelope de iarna

Proprietarii de mașini au de obicei trei opțiuni din care să aleagă atunci când vine vorba de schimbarea anvelopelor:

 

  1. Anvelope de vară, care sunt concepute pentru anotimpurile calde;
  2. Anvelope de iarnă, care sunt concepute pentru climate mai reci și suprafețe de drum înghețate sau acoperite cu zăpadă;
  3. Anvelope all season, care oferă un echilibru între siguranță și economie pe tot parcursul anului, dar cu mici restricții;

 

Fiecare dintre aceste anvelope are caracteristici diferite și este important să le înțelegem parametrii în raport cu un anumit mediu de condus.

 

În timp ce anvelopele de vară se descurcă foarte bine în perioada de vreme mai caldă, anvelopele de iarnă sunt cele mai bune pentru condițiile de drum din timpul iernii. Logic, nu?

Pe de altă parte, anvelopele all seasons par a fi o alegere universală, deoarece sunt adaptabile atât la condițiile meteorologice de vară, cât și la cele de iarnă. Astfel, acestea sunt considerate a fi o cale de mijloc între cauciucurile de vară și cele de iarnă. Ca atare, deși nu sunt la fel de eficiente în condiții de iarnă dură, comparativ cu anvelopele concepute exclusiv pentru acest sezon, sunt mult mai bune decât anvelopele strict de vară.

 

Însă de fiecare dată când se apropie sezonul rece, specialiștii se confruntă adesea cu întrebarea „ oare am nevoie de anvelope de iarnă sau de anvelope all seasons”?

Ei bine, răspunsul nu este nici pe departe atât de simplu. Pentru a-ți oferi o privire de ansamblu cât mai complexă asupra problemei, trebuie luate în considerare mai multe variabile.

 

Regiunea în care te afli și reglementările legislative

 

Fiecare țară are propriile reglementări în ceea ce privește necesitatea anvelopelor de iarnă. În unele țări, este obligatoriu să le montezi când se apropie perioada cu temperaturi scăzute și zăpadă, în timp ce în altele este doar recomandat.

Pentru cei care trăiesc în zone cu temperaturi mai blânde, acestea sunt rareori necesare.

Dacă condițiile sunt deosebit de dure și anvelopele de iarnă sunt obligatorii, nu ai de ales. Adică trebuie să le montezi. Apoi, bineînțeles, le vei înlocui cu cele de vară când se schimbă sezonul.

 

 

Vremea locală

 

Decizia instalării anvelopelor de iarnă este obligatorie pentru siguranța participanților la trafic. Asta dacă luăm în calcul tot ceea ce ține de venirea iernii: îngheț, zăpadă, viscol și polei. Anvelopele de iarnă sunt fabricate dintr-un cauciuc special, cu un conținut ridicat de siliciu special pentru aceste condiții. În plus, au un model al benzii de rulare special conceput pentru a rămâne flexibil la temperaturi scăzute, adică sub 7 grade celsius. Astfel, sunt eficiente pe zăpadă și gheață.

 

România are un climat temperat continental, iar iernile pot fi destul de dure uneori. Știm bine că pericolul de a rămâne înzăpezit este destul de mare, doar că încălzirea globală a schimbat puțin situația.

În teorie, anvelopele ar trebui să fie înlocuite cam la finalul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, însă asta era valabil atunci când aveam deja munți de zăpadă în această perioadă. Acum ne bucurăm de temperaturi de peste 10 grade chiar și în decembrie.

 

O temperatură mai mare decât cea indicată pentru anvelopele de iarnă le poate slăbi rezistența. Materialul utilizat în anvelopele de iarnă este conceput pentru a funcționa strict în condiții de iarnă, iar în medii mai calde, cauciucul se poate deforma sau poate deveni prea moale.

De asta nu este indicat să le schimbi înainte de vreme.

 

Pentru a evita confuzia, în iernile mai blânde sau când ninsoarea se lasă așteptată, așa cum a fost anul trecut, un set de anvelope all season își face treaba excelent.

 

Kilometrajul mediu anual

 

Să zicem că ești un șofer doar de oraș. Folosești mașina doar pentru a te deplasa la serviciu ori la cumpărături. Chiar dacă locuiești într-un loc unde temperaturile de iarnă nu sunt extreme, dar oricum nu conduci foarte des, mai ales iarna, este posibil să nu merite să investești în două tipuri separate de anvelope, adică de iarnă și de vară. Anvelopele all seasons, cunoscute și sub denumirea de anvelope pentru orice vreme, te ajută să faci față sezonului rece și să eviți costurile asociate cu schimbarea lor, plus ziua pierdută la service.

 

 

Avantaje și dezavantaje pe scurt

 

     Anvelopele de iarnă nu pot fi folosite pe tot parcursul anului, anvelopele all seasons, în schimb, pot, cu mențiunea că nu sunt sigure în condiții de iarnă extremă.

     Anvelopele de iarnă sunt concepute special pentru zăpadă, gheață și drumuri reci. Anvelopele all seasons funcționează mai bine pe drumurile de iarnă decât anvelopele de vară, însă nu sunt la fel de eficiente pe zăpadă și gheață precum sunt cele de iarnă.

     Schimbarea de la anvelopele de iarnă la cele de vară poate fi costisitoare, dar anvelopele all seasons nu trebuie schimbate, mai ales dacă nu șofezi foarte mult.

     Anvelopele all season nu pot înlocui în totalitate anvelopele de iarnă pe vreme rece, dar nici anvelopele de vară pe vreme caniculară.

     Anvelopa all season oferă performanțe la frânare mai bune în condiții umede în comparație cu o anvelopă de iarnă, ceea ce este excelent atunci când ai o iarnă ploioasă sau când ninsoarea se transformă imediat în apă pe asfalt. Cu toate acestea, o anvelopă de iarnă oferă o frânare mai bună pe zăpadă.

 

 

După cum ai observat, ambele tipuri de anvelope au atât avantaje, cât și dezavantaje. Important este să faci alegerea informat și eventual să te consulți și cu mecanicul tău. Noi te sfătuim să urmărești și previziunile meteo (de pe site-uri ce oferă informații exacte) pentru a vedea cum va fi vremea în următoarea perioadă și, desigur, îți stăm la dispoziție cu sugestii de produse potrivite pentru autoturismul tău, indiferent de alegerea pe care o faci.

Product added to wishlist
Anvelopa adaugat la lista de comparatie.